Niets is beter om een bedrijf of een project in the picture te plaatsen dan een award. In 2022 organiseerde Palindroom opnieuw de Belgian Building Awards op Batibouw, reikte het 7 Circubuild Awards uit voor circulaire pioniers en organiseerde het voor Hydro de SAPA-awards.

Belgian Building Awards

De Belgian Building Awards hebben zich de voorbije jaren opnieuw geprofileerd als de belangrijkste architectuurwards van België. Al sinds 2018 werkt Batibouw voor de organisatie van deze awards samen met Palindroom. Met Architectura beschikken we natuurlijk over het ideale medium om de award aan te kondigen en om de winnaars in the picture te plaatsen.

 We hebben er elk jaar bewust voor gekozen om af te wijken van de voor de hand liggende categorieën maar op zoek te gaan naar categorieën die een antwoord bieden op de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen. In 2022 hebben we winnaars bekroond in de categorieën Groepswoningbouw (De Korenbloem Kortrijk van Studio Jan Vermeulen i.s.m. Tom Thys Architecten), Rookie of the Year (Laura Muyldermans) en Herbestemming (Straf! School met Lef van a2o architecten i.s.m. aac architecture). Een categorie die elk jaar terugkomt is die van de Pioneer awards die dit jaar verdiend ging naar RE-ST voor hun pleidooi rond het niet bouwen en het opwaarderen van de zwerfruimte.

De inzendingen voor 2023 zijn intussen geopend. De categorieën zijn deze keer 3-2-1-façade (alles behalve viergevelwoningen), Mixed Use (combineren en verweven van verschillende functies binnen één project), de Sustainability Award (duurzaamheid in de breedste betekenis van het woord) en opnieuw de pioneer award. De jury die hierover zal oordelen bestaat dit jaar uit  Charlotte van de Water (Agoria), Arnaud Tandt (Febelcem / NAV), Tim Vekemans (RE-ST; Winnaar Pioneer award 2022), Ilse Claes (Embuild) , Fabien Dautrebande (opla Architecture), Steven Beckers (Lateral Thinking Factory / Bopro ; Winnaar Pioneer Award  2019 ), Philippe Selke (Palindroom / Architectura) en Rik Neven (Palindroom / Architectura)

 

Circubuild Awards

Maar de BBA zijn niet de enige awards die Palindroom mee in goede banen leidt. Zo zijn er ook onze Circubuild Awards en de SAPA-awards die Palindroom organiseerde voor Hydro. Hiervoor ging Palindroom samen met een vakjury op zoek naar interessante projecten uitgevoerd met SAPA-ramen.

Zaakvoerder Rik neven zetelde dit jaar ook weer in de jury van de Belgian Construction Awards. Dat er bij de bouwman, bouwvrouw en young potential zo veel circulaire pioniers genomineerd werden, is daar zeker niet vreemd aan.