Succesvol seminarie in opdracht van NAV en VCB
Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) en de Vlaamse Confederatie Bouw organiseerden op 8 maart in Hogeschool Odisee in Aalst het rondetafelgesprek 'Hoe kunnen we (de samenwerking bij) circulair bouwen stimuleren?' Rik Neven, zaakvoerder van Palindroom, mocht de debatten modereren.
In overleg met de organisatoren besloot Palindroom het panelgesprek interactief aan te pakken en het op te delen in twee blokken met telkens andere sprekers. In het eerste blok lag de focus op het bouwteamgebeuren en de materiaalaspecten. "Een bouwteam is geen absolute voorwaarde om circulair te kunnen bouwen. Dat kan ook via een klassiek traject", klonk het onder meer bij Jeroen Vrijders, hoofd Labo Duurzame en Circulaire oplossingen bij het WTCB.
Het tweede deel zoomde in op de rol van de opdrachtgever bij en de financiële en juridische aspecten van circulair bouwen. "Uit duurzaamheidsperspectief hebben we geen nood aan zogenaamde hit and run-projectontwikkelaars, maar eerder aan ontwikkelaars die instaan voor een beheer van kwalitatieve woonoplossingen op lange termijn", stelde Wim Debacker, transitieonderzoeker bij VITO. Een andere opvallende stelling was er eentje van Kris Blykers van BLIEBERG A.C.E., die vindt dat een regelluwe zone circulair bouwen een duwtje in de rug zou kunnen geven.
Na twee boeiende rondetafelgesprekken, een vragenronde, een reeks gouden tips en een dankwoord van Rik Neven aan de panelleden, NAV en de Vlaamse Confederatie Bouw konden de aanwezigen nog in de praktijk kennismaken met circulaire bouwoplossingen. Die stonden mooi tentoongesteld in een mobiele unit die Odisee bouwde en bestaat uit 45 maquettes waarin verschillende vloer-, dak- en gevelopbouwen gedemonstreerd worden die als alternatief kunnen dienen voor de courante praktijk.
De verslagen van het eerste en tweede deel van het gesprek kan je lezen op Circubuild:
Deel 1
Deel 2